TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemleri

TS ISO 45001, ISO 9001 ve ISO 14001 ile benzer yaklaşımda sürekli ve proakif çözümler getirir. TS ISO 45001 'in amacı: güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının yönetilmesi, yasal mevzuata cevap verilmesidir. TS ISO 45001 , BS8800 ve HS(G) 65 gibi kılavuz materyaller ile uyumludur.

İster üretim isterse hizmet sektöründe olun işinizi çalışanlar için sağlıklı ve güvenli hale getirmeniz kanunlarca zorunludur. TS ISO 45001, bu zorunluluğu yerine getirmenize yardımcı olacak yeni, tetkik edilebilir ve uluslararası tanınan bir tetkik serisidir.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Olan Bir Kuruluş

  • Kuruluşun iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili risklerini sistematik bir yaklaşımla, kontrol altına alır.
  • Kuruluşları iş sağlığı ve iş güvenliği konularında sürekli gelişme prensibi ile gelişmeye yönlendirir.
  • Her sektördeki kuruluşun ihtiyaçlarına cevap verebilir.
  • ISO 9001 veya ISO 14001 'e entegre bir sistem kurulabilmesi artısı ile dokümantasyonda, emek ve uygulamada tasarruf sağlar.
  • İş kazaları, meslek hastalıkları ve işgücü kaybı sistematik olarak azalır.
  • Kaza maliyetlerinde tespit edilen hedefi kolayca yakalayabilir.
  • Çalışanların motivasyonunu ve performansını arttırır.
  • Hukuksal Davalara sebep olabilecek kaza riskini azaltır. Dolayısıyla kaza maliyetlerini azaltır.

İş Sağlığı İş Güvenliği Yönetim Sistemi Kurma Aşamaları

1 - Mevcut Durumun Tespiti

İlk aşamada mevcut işlerle ilgili tehlikelerin belirlenmesi, kanuni ve diğer gerekliliklere karşı durum tespiti, mevcut iş sağlığı ve iş güvenliği kontrolleri / uygulamaları ve geçmişte yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıklar belirlenir.

2 - İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Oluşum Planı

İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi faaliyetlerini yürütecek takımın gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunun bir zaman planına dökülmesi aşamasıdır. Zamana ve şartlara göre revize edilebilen bu plan belli periyotlarda gözden geçirilir.

3 - Eğitim

İş sağlıgı ve güvenliği yönetim sistemi öncelikle üst yönetime ve kilit çalışanlara anlatılır. Sonra sorumluluklarına ve faaliyetlere göre diğer çalışanlara sistem bilgisi ve eğitimi ayrı ayrı planlanır.

4 - İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması

Bu konuyla ilgili pratik uygulama genellikle kuruluşun büyüklüğüne göre çalışma takımları oluşturmaktır. Bu takımların önderliğinde risk değerlendirme metodu belirlenir, kabul edilemeyecek durumdaki tehlikeler tesbit edilir.Kuruluşun iş sağlığı ve iş güvenliği açısından risklerini adresleyen bir politika üst yönetim tarafından belirlenir. Kabul edilemeyecek seviyedeki risklerle ilgili hedef ve bu hedeflere yönelik bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim programı hazırlanır. Tehlikeleri kontrol altına alacak iş yöntemleri belirlenir. Olabilecek acil durumlar, önlemler ve olması durumunda yapılması gereken faaliyetler belirlenir. Acil durum prosedür ve planları hazırlanır. İş sağlığı ve iş güvenliği performans parametreleri tespit edilir.

5 - İç Tetkiklerin Gerçekleştirilmesi

İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi oluşumunun tamamlandığı kararı verildikten sonra alt sistemlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun, etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınır.

6 - Gözden Geçirme

Üst Yönetim iş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemini; iç tetkikleri, hedefleri, düzeltici / önleyici faaliyetleri, prosesleri ve onların performanslarını, müşteri şikayetleri ve memnuniyetlerini, iyileştirme çalışmalarını, kaynak ihtiyaçlarını gözden geçirir, sistemin etkinliğini ve sürekliliğini sağlar.