ISO / TS 16949:2009 Yönetim Sistemi Nedir?

ISO / TS 16949 teknik spesifikasyon olup müşteri özel istekleri ile birlikte QS 9000 ve diğer standartlardaki gerekliliklerin eklenmesi ile birlikte oluşturulmuştur.QS9000, EAQF, VDA, AVSQ Standartlarının kombinasyonu olmasına rağmen herhangi birinin yerine geçmez.

Değişik üreticilerin farklı otomotiv standartlarını kabul etmesi ve farklı müşterilerle çalışan yan sanayi firmalarında oluşan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla tüm otomotiv standartlarının eşdeğer kabul edildiği bir şekilde yayınlanmıştır

Yönündeki felsefesiyle müşteri memnuniyetini elde etmek ve müşteri isteklerinin anlaşıldığından emin olmak için gereklilikler oluşturulmuştur.

Otomotiv sektöründe yer alan üretim malzemeleri, üretim veya servis parçaları, ısıl işlem, boyama, kaplama, polisaj gibi hizmetler sunan tedarik zincirinde uygulanabilen bir standarttır.

Sistemin Faydaları

  • Verimliliği ve üretim prosesine güvenilirliği arttırır.
  • Maliyet kayıplarını ve firelerini azaltır.
  • Ürününüze duyulan güveni arttırır.
  • Müşterilerin, ürün/hizmete güven duymasını sağlar.
  • Çalışanların moralini yükseltir.
  • Rekabet avantajı sağlar.
  • Yönetim sisteminizin bağımsız olarak doğrulanmasını sağlar.

ISO/TS 16949 Yönetim Sistemi Kurma Aşamaları

1 - Mevcut Durumun Tespiti

ISO / TS 16949:2009 teknik spesifikasyonu temel olarak ISO 9001:2015 standardı üzerine oturtulmuş bir yapıya sahiptir. ISO / TS 16949:2009 spesifikasyonu ile ISO 9001 standardının 2015 versiyonunu karşılaştırdığımız zaman ISO/TS 16949:2009 spesifikasyonunun ilave isteklerde bulunduğunu göreceksiniz. Genellikle her kuruluşta formal / yarı formal / informal olarak işleyen bir sistem vardır. Bu mevcut durumu tespit etmek, işimize yarayan uygun yönlerini belirlemek ve bunu kurulacak olan kalite sistemine temel teşkil etmek uygun bir başlangıçtır.

2 - ISO / TS 16949 Oluşum planı

ISO / TS 16949 faaliyetlerini organize edecek takımın ve bu takıma destek verecek diğer birimlerin zaman ve gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunu bir zaman çizelgesine dökülmesidir. Bu plan zaman zaman gözden geçirilir ve gerekiyorsa güncellenir.

3 - Eğitim

ISO / TS 16949'u uygun seviyelerdeki öncelikle kilit çalışanlara tanıtılır. Eğitim faaliyetleri izlenecek metod tüm detayları aynı şekilde aynı yoğunlukta her çalışana aynı şekilde aktarmaktan ziyade seviyelendirilmiş yetki ve sorumluluklara uygun detayda, içerikte eğitimler düzenlemektir. Ancak bu şekilde mevcut kaynaklarımızı ( eğitimci, eğitime katılan ve ilgili maliyetler ) etkin bir şekilde kullanmış oluruz.

4 - ISO / TS 16949 Sisteminin kurulması

Çalışma takımları oluşturulup ilgili birimlerin proseslerin / sistemlerin / dokümantasyonun kurulmasında ve oluşturulmasında aktif görev alması sağlanır.
İleri Ürün Kalite Planlaması, Üretim Parçası Onay Prosesi, Ölçüm Sistemi analizi, İstatistiksel Proses Kontrol, Hata Türü ve Etkileri Analizi, Kalite Maliyetleri gibi çalışmalara yönelik yöntemler ve uygulamalar bu aşamada gerçekleştirilir.

5 - İç tetkiklerin gerçekleştirilmesi

ISO/TS 16949 sistemi ve diğer alt sistemlerin ve süreçlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun, etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınır.

6 - Gözden Geçirme

Üst yönetim sistemi; iç tetkikleri, hedefleri, düzeltici / önleyici faaliyetleri, prosesleri ve onların performanslarını, müşteri şikayetleri ve memnuniyetlerini, iyileştirme çalışmalarını, kaynak ihtiyaçlarını; kalite maliyetlerini gözden geçirir, sistemin etkinliğini ve sürekliliğini sağlar.