Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasal anlamda Türk Çevre Mevzuatı'nın AB Mevzuatı'na uyumuna, mevzuatın uygulanmasına ve kurumsal anlamda idari yapı ile bilgi paylaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik hedefler geliştirmiştir.
Daha önce ayrı ayrı alınan emisyon, gürültü, atıksu deşarj gibi izin konuları ile geri kazanım, bertaraf, ara depolama, işleme, arındırma gibi lisans konularını bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde “Çevre İzni / Çevre İzni ve Lisansı” başlığı altında toplanması kararlaştırılmıştır. Ülkemizde, planlanan ve bir kısmı uygulamaya geçen e-devlet projelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki ayağı olan e-çevre izinleri, bu yönetmelik ile izin / lisans başvurularını elektronik ortama taşımış ve başvuruların çevrimiçi izin portalı üzerinden yapılmasını sağlamıştır.
Ayrıca Bakanlıkça e-izin süreçlerine, 2013 yılı sonunda e-ÇED uygulamaları da eklenmiştir.
Gerek sıkça yapılan mevzuat değişiklikleri gerekse uygulama yöntemlerinin farklılaşması, üretim sektörlerinde sanayicinin Çevre Mevzuatına uyumunu zorlaştırmaktadır.
MİM ÇEVRE, Çevre mevzuatı ve uygulamaları konusunda uzman bir kuruluştur. Yatırımın inşaat öncesi, inşaat aşamasında ve işletme döneminde hukuki olarak gerekli olabilecek çevre mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat çözümlemeleri hususunda güncelliğini sağlayarak aktif hizmet üretilebilmektedir.
Ayrıca Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında kalmayan ve dolayısıyla çevre görevlisi bulundurmayan işletmelerde mevcut Çevre Mevzuatına uygun hareket etmekle yükümlüdürler. MİM ÇEVRE olarak, kapsam dışında olan işletmelere de mevzuat danışmanlığı hizmeti ile yürürlükteki mevzuata göre hazırlanması gereken rapor ve dosyaların hazırlanması, işletmelerde yapılacak iyileştirmeler, uyulması gereken standart ve sınır değerlerin belirlenmesi konusunda hizmet vermekteyiz.
Gerekli Çevre İzin, Çevre İzin ve Lisans Belgelerinin Alınması
Bu belgelerin alınması için fabrikalar gerekli mevzuatı ve Çevre İl Müdürlüklerinin işleyişini bilmedikleri için fazlasıyla iş gücü ve zaman kaybetmektedirler Danışmanlık hizmeti veren firmalar mevzuat ve işleyişe hakim oldukları için bu başvuru işlemlerini daha hızlı ve kolay hallederek fabrikaların mağduriyetini ortadan kaldırmaktadırlar.
Olası Denetimlere Hazır Bulunmak
Bakanlıkça fabrikalara düzenli yada ani denetimler yapılır. Bu denetimlerde hazır bulunmak için danışmalık firmasının yönlendirmelerine uyarak çözüm önerilerini uygulamak yeterli olacaktır.
Mevzuata Uyum
Danışman firmalar yönetmelik gereği, yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle ve yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik raporu hazırlamakla yükümlüdürler. Bu sayede işletmeler
Ekonomik Karlılık
Çevre danışmanlık hizmeti veren firmalar ile çalışan fabrikalar para cezalarına muhatap olmayarak büyük bir ekonomik karlılık sağlarlar.