Sulak Alan Yönetim Planı

Yönetim Planı, koruma statüsündeki alanların korunması, kaynak değerlerinin devamlılığının sağlanması, geliştirilmesi, yönetimi ve tanıtılması ile ilgili planlama esaslarına ilişkin karar ve hükümleri belirleyen, bölgedeki faaliyetler için kılavuz teşkil eden bir teknik rapordur. Yönetim Planı, bölgede yaşayanlar ile idareler ve diğer ilgililer arasında varılan ortak kararları ve eylemleri belirleyen bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

Sulak Alan Bölgesi; Açık su yüzeyleri, lagünler, nehir ağızları, tuzlalar, geçici ve sürekli tatlı ve tuzlu su bataklıkları, sulak çayırlar, sazlıklar ve turbalıklar gibi habitatların oluşturduğu bölgelerdir.

Sulak Alan Yönetim Planı da; Sulak alanların akılcı kullanımını sağlamak üzere koruma, kullanım, araştırma, izleme ve denetim gibi etkinliklerin ve tedbirlerin tümünü bütüncül bir yaklaşımla tanımlayan planlardır.

Sulak alanların korunmasında aşağıdaki ilkelere uyulması zorunludur.

  • Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması esastır.
  • Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirler alınır.
  • Sulak alanların akılcı kullanımı ile uyumlu, korunmalarına ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler desteklenir ve teşvik edilir.
  • Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır.
  • Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır.
  • Ramsar Listesinde yer alsın veya almasın uygun sulak alanlarda su kuşları populasyonlarının arttırılması sağlanır.

Sulak alanlar, doğal faktörlere ve insan etkilerine açık, biyolojik çeşitliliğin en çok olduğu dinamik alanlardır. Biyolojik çeşitliliğin ve verimliliğin en yoğun olduğu bu alanlar bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılarak zamanla çok yıpratılmıştır. insanoğlu tarafından daha doğru ve bilinçli kullanılabilmesi için ilgili taraflar arasında ortak paydayı ve müşterek ihtiyaçları karşılayacak kapsamlı anlaşmalar Yönetim planları ile sağlanır.

Yaban Hayatı Geliştirme Planı : Plan Orman ve Su işleri bakanlığı doğa koruma milli parklar genel müdürlüğü tarafından gerekli görülen yaban hayatı geliştirme sahalarında istenmektedir.

Orman ve Su işleri bakanlığı doğa koruma milli parklar genel müdürlüğü tarafından istenilen bu plan genellikle yaban hayatı geliştirme sahalarında yeralan endemik türlerin habitatla olan ilgisi yaşayış şekilleri, mevcut durumu, sayımları olumlu ve olumsuz etkilenme şekillerini, geçmiş planlar ile kıyaslanıp durum analizi yapılmasını istenmektedir.

Plan Orman ve Su işleri bakanlığı doğa koruma milli parklar genel müdürlüğünün belirlemiş olduğu formatta hazırlanmaktadır. Plan hazırlaması kurumun belirlemiş olduğu meslek kadrolarınca yapılması istenmektedir.