Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

2010 yılında ADR ye taraf olan Türkiye 2014 yılı itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına Hakkında Yönetmelik kapsamında ADR hükümlerini uygulamaya başlamıştır. Bu hükümlerden bir tanesi de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı zorunluluğu ile ilgilidir. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında 50 ton ve üstü miktarda işleyen, gönderen, paketleyen, dolduran, taşımacı vs. faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur.

Ayrıca, birinci, altıncı ve yedinci sınıf kimyasal maddelerde(patlayıcı, bulaşıcı, zehirli, radyoaktif madde) işlem yapan tesislerde limit aranmaksızın Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanını bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme veya hizmet alma zorunluluğu 02.10.2013 tarih ve 28801 sayılı "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik" geçici 4.maddesine göre 30.06.2015 tarihinde başlamıştır.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının görev ve yükümlülükleri nelerdir?

  • Danışmanın asıl görevi, işletmenin başındaki kişinin sorumluluğu altında, yapılan işin gereklilikleri kapsamında en uygun araç ve faaliyetleri belirleyip kullanımını sağlayarak, en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırmaktır.
  • İşletme içerisindeki faaliyetler göz önüne alındığında, bir danışman başlıca aşağıdaki görevleri yapar:
    a)Tehlikeli maddelerin taşınmasında uluslararası anlaşma ve sözleşme (ADR/RID) hükümlerine uyulduğunu izlemek.
    b) Tehlikeli maddelerin ADR/RID hükümlerine göre taşınması hususunda işletmeye öneriler sunmak.
    c) İşletmenin tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili yıllık faaliyet raporunu, yıl sonu itibariyle ilk üç ay içerisinde hazırlamak ve elektronik ortamında İdare’ye ibraz etmek.
  • TMGD, sorumlu olduğu işletmede taşıma, yükleme veya boşaltma sırasında meydana gelen bir kazanın cana, mala ve çevreye zarar vermesi durumunda; kaza hakkında bilgi toplayarak işletme yönetimine veya İdareye bir kaza raporu verir. Bu rapor uluslararası veya ulusal mevzuat kapsamında işletme yönetimi tarafından yazılması gereken raporun yerini tutmaz.
  • MİM ÇEVRE olarak, yeterli teknik donanım ve hizmet kapasitemiz ile Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti sunmaktayız.